taalwedstrijd: puntdicht

Vorig jaar namen HildeL, AnnemieA, HildeM, ChantalB, HildeD, ChantalW, NicoleD en VivianeV namens ’t SchrijfNest deel aan een taalwedstrijd van het Davidsfonds Brugge.  Als niet-DF-leden mochten wij elk één zelf geschreven elfje indienen met Brugge als thema.  Dat deden we; en alhoewel deelnemen belangrijker is dan winnen waren we toch aangenaam verrast toen we ons elfje gepubliceerd zagen in een publicatie van DF Brugge.

Ook dit jaar kreeg ik een uitnodiging van de voorzitter van het Davidsfonds Brugge om met ’t SchrijfNest deel te nemen aan de nieuwe taalwedstrijd: een ‘puntdicht’.  Hieronder vind je het reglement.

REGLEMENT
NIEUWE TAALWEDSTRIJD : EEN
PUNTDICHT

De voorbije jaren hebben we al heel wat schrijf- en dichtvormen voor een taalwedstrijd de revue laten passeren: limericks, epitafen, titels, haiku’s, elfjes…Dit jaar wordt het een puntdicht of sneldicht of epigram.

Een puntdicht is een kort, kernachtig en scherp (‘puntig’ dus) en (vooral door woordspelingen) geestig gedicht, dat uitloopt op een verrassende wending in het slot, de ‘pointe’. Het bestond eigenlijk al in de Griekse oudheid, en werd bij ons vanaf de renaissance beoefend; C. Huygens was er toen een bekend beoefenaar van, met bv. (waarbij je hier vooral op de dubbelzinnigheid van ‘dicht’ moet letten):

Gij vraagt wat een sneldicht

voor een dicht is?

het is een dicht

dat snel en dicht is.

De Nederlander J. Greshoff was een bekend puntdichter uit de 20ste eeuw; een voorbeeld van een moderne Vlaamse puntdichter is Dennis Nowé; kijk maar eens op https://www.youtube.com/watch?v=J-fl0HtIiqw om de grapjas aan het werk te horen en zien!

De opdracht is dus: maak een puntdicht van maximaal 8 versregels; humor en woordspelingen zijn daarin van groot belang; het thema moet ‘Brugge’ zijn.

U mag zoveel inzendingen maken als u wilt; ze zullen door een deskundige jury beoordeeld worden, en de besten gaan met mooie boekenprijzen weglopen op de prijsuitreiking van 20 januari 2019.

U kunt dus beginnen te oefenen, en stuurt dan uw inzendingen, per post of mail, tegen eind november, naar Jan Van Brugghe, Barthelsstraat 47 8310 Assebroek, jan.van.brugghe@telenet.be, vergezeld van de zin “Ik verklaar op erewoord dat ik deze puntdichten zelf gemaakt heb en dus nergens vandaan heb gehaald.”(Zonder deze zin is uw deelname ONGELDIG!)

Deelnemen betekent automatisch ook dat u akkoord gaat met het feit dat wij achteraf deze puntdichten kunnen publiceren.

Veel succes!

Ik ben bereid om opnieuw de inschrijvingen voor ’t SchrijfNest te coördineren indien jouw puntdicht mij bereikt tegen uiterlijk 20 november.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 12/11/2018

2 gedachtes over “taalwedstrijd: puntdicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s