Mijmeren in haiku en tanka – 17

The-Son-of-a-Migrant-from-Syria

Bezoekers van de besloten FB groep #Mijmeren in haiku en tanka krijgen wekelijks – tot eind 2017 – de uitnodiging om te oefenen in het schrijven van een haiku of tanka bij de afbeelding van de week.

Een haiku (haiku of senryu  met 5/7/5 lettergrepen) of een tanka (tanka of kyoka met 5/7/5/7/7 lettergrepen) bij een afbeelding worden een haiga genoemd.

Week 17

Schrijf een haiku of tanka bij The Son of a Migrant from Syria, een graffiti kunstwerk van Banksy (*).

Dit is mijn bijdrage

Steve Jobs, ook een
immigrant uit Syrië.
Hij was wél welkom.
Kunstenaar Banksy schopt ons
een geweten in Calais.

©vivapo – 26/4/2017

(*) Je hoeft niet naar een museum te gaan om zijn kunstwerken te kunnen bewonderen. Een groot aantal werken van Banksy zijn namelijk te zien op straat, onder viaducten en op andere onverwachte plaatsen. De kunstenaar staat bekend om zijn graffiti stijl en de politieke boodschap die zijn kunstwerken allemaal uitdragen. Af en toe maakt hij een uitstapje naar andere soorten kunst zoals performance, films of tentoonstellingen. Ondanks zijn wereldfaam weet de artiest toch nog anoniem te blijven: niemand weet namelijk wie Banksy nu echt is. Uit de top 10 Banksy werken koos ik voor dit kunstwerk.

Tijdens de grote vluchtelingenstroom van 2015 besloot Banksy om kritiek te leveren op de manier waarop men naar vluchtelingen kijkt. Hij schilderde een afbeelding van Steve Jobs op een muur in Calais, waar veel Syrische vluchtelingen zich bevonden. Te zien is hoe de oprichter van Apple zijn bezittingen en een computer meezeult. De boodschap is simpel: het revolutionaire genie Steve Jobs was ook een immigrant uit Syrië, dus oordeel niet te snel over iemands afkomst.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 26 april 2017

Bron afbeelding

 

Een gedachte over “Mijmeren in haiku en tanka – 17

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s