Mijmeren in Haiku of Tanka – 04

Bezoekers van de openbare FB groep #Mijmeren in haiku en tanka krijgen wekelijks – tot eind 2017 – de uitnodiging om een haiku of tanka te schrijven bij de afbeelding van de week.

haiga = haiku/senryu (5/7/5 lettergrepen) of tanka/kyoka (5/7/5/7/7 lettergrepen)
mét afbeelding

Week 04

Schrijf een haiku of tanka bij “Annabel Lee, vrouw liggend op het strand” van Édouard Manet  – rond 1881 (uit: Statens Museum for Kunst).

Dit is mijn bijdrage.

exotische vogel
modieuze toeriste
Parisienne
of gewoon een jonge vrouw
die model stond voor Manet

©vivapo – 23/1/2017

De aanleiding voor de keuze van dit werk? Vanmorgen hoorde ik op de radio dat er gisterenmiddag  op het strand van Knokke een lijk werd gevonden, een jonge vrouw – in uitgaanskledij – dat onder een houten terras lag naast de zeedijk.

Een luguber beeld verscheen op mijn netvlies.  Ik wilde het niet de ganse dag met mij meedragen. Als tegengewicht ging ik op zoek naar een afbeelding van een jonge vrouw op het strand in uitgaanskledij – op de site van Google Arts & Culture.

Het werd een tekening van Édouard Manet (23 januari 1832-30 april 1883). Hij was een 19e-eeuwse Franse kunstschilder en een sleutelfiguur in de overgang van het realisme naar het impressionisme. Zijn vroege meesterwerken, zoals Le déjeuner sur l’herbe en Olympia, waren erg controversieel en inspireerden een generatie jonge impressionistische schilders.

Manet maakte voor een publicatie van zijn vriend Stéphane Mallarmé deze tekening als illustratie bij het gedicht Annabel Lee van Edgar Allan Poe. Bestond de vrouw in het gedicht van Poe slechts in de verbeelding van de dichter, Manet liet zich voor zijn tekening inspireren door een levende jonge Parisienne uit zijn kennissenkring. Hij beeldt haar af op het strand van een mondaine badplaats in het noorden van Frankrijk.

Voel je vrij om jouw Japans gedicht als een reactie op dit bericht te plaatsen.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 23 januari 2017

3 gedachtes over “Mijmeren in Haiku of Tanka – 04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s